Kirjahyllyni kasvaa – vain tabletissa

Sähköiset kirjat ovat saavuttaneet Yhdysvalloissa suuren suosion. Nettikauppa Amazonissa sähköisten Kindle-kirjojen myynti on yrityksen oman ilmoituksen mukaan ylittänyt jo pari vuotta sitten perinteisten kirjojen myynnin.

Suomessa e-kirjojen myynti on suorastaan mitätöntä. Tarjontaa kyllä on, Elisa on markkinoinut omaa sähköistä kirjasovellustaan paljon, ja suomenkielisiä digikirjoja on saatavilla monissa muodoissa. Hyvä linkkilista löytyy Wikipedian aihetta käsittelevän artikkelin lopusta.

Amazonin menestyksekkäästi lanseeraamaa ”kirjatablettia” Kindleä en ole hankkinut, mutta iPad-tablettiin voi ladata Kindle-sovelluksen, johon voi Amazon.comista ladata kirjoja sähköisessä muodossa.

Lienen mitä sopivin testaaja sähkökirjoille, koska edustan sekä vanhaa että uutta maailmaa. 1990-luvun lopulta lähtien työmaani on ollut internet eri muodoissaan, toisaalta olen kasvanut aikuiseksi offline-maailmassa. Kotini seiniä kiertävät satojen kirjojen muodostamat rivit, ja lisää tulee koko ajan.

Vai tuleeko? Maagisin piirre Amazon.comin, Kindlen ja iPadin yhdistelmällä ostetussa kirjassa on hankinnan nopeus. Houkuttelevasti nimetty Osta yhdellä klikkauksella -nappi lunastaa lupauksensa. Kun on kirjautunut sisään Amazoniin ja haluamansa kirjan kohdalla klikkaa nappia, on kirja laitteellasi sekunneissa ilman päivien tai viikkojen odotusta. Todella kätevää!

Perinteiset kirjat ovat erinomaisia käyttöliittymiä. Pokkari kulkee taskussa tai laukussa mukana ja on kevyt pidellä missä tahansa asennossa. Mutta reissuun lähtiessä sähköisen kirjan eduista korostuu se, että yhdessä tabletissa mukaan lähtee kirjaläjä. iPadin kohdalla en kylläkään ole vielä täysin vakuuttunut, että käyttökokemus on löytänyt optimaalisen tasonsa. Pöydän ääressä lukeminen sujuu mukavasti, kunhan on hankkinut kolmion muotoon käärittävän lukutuen. Nojatuolissa tai sängyssäkin lukee hetken aikaa, mutta sitten alkaa jotenkin aina käsivarsi kiehnätä uutta asentoa tabletille.

Kosketusnäytöllä sivut kääntyvät tuttuun tyyliin pyyhkäisemällä vähintään yhtä helposti kuin perinteisellä metodilla. Sähköisen kirjanmerkin asettaminen ja poistaminen onnistuu yhdellä sormen näpäytyksellä. Omien muistiinpanojen tekeminen on myös mahdollista.

Summa summarum: kirjahyllyjäni en ole vielä tyhjentämässä, mutta ostamisen nopeus teki minusta välittömästi sähköisen kirjan sydänystävän.

P.S. Ehkä on paikallaan mainita jotain myös itse asiasta eli niistä kirjoista… Lempidekkaristini, newyorkilaisen Lawrence Blockin novellikokoelma The Night and the Music osoittautui mitä sopivimmaksi sähköluettavaksi. Novellit ovat pääosin kevyitä vinjettejä, jolloin uutta lukualustaa tuskin huomasi.

Palvovia kommentteja kerännyt amerikkalaispsykologi Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow kerää yhteen kirjoittajan vuosikymmenten kokemukset ihmisten kahdenlaisesta ajattelutavasta, nopeasta ja intuitiivisesta ja toisaalta harkitusta ja loogisesta. Opus vaatii pitempää ja syvällisempää tutustumista, jolloin lukulaitteen käyttömukavuus pääsee todelliseen testiin. Palataanpa siihen ja kirjan sisältöön seuraavalla kerralla.

Mitkä ovat omat kokemuksesi sähköisistä kirjoista? Onko jo tuttu juttu, harkitsetko koekäyttöä, vai vastustatko periaatteesta? Kommentoi!

2 kommenttia kirjoituksesta “Kirjahyllyni kasvaa – vain tabletissa

  1. Minä olen kyllä hurahtanut ipadilla kirjojen lukemiseen. Helppo hankkia, helppo käyttää ja sängyssä kun selällään laittaa tabletin polvia vasten, niin onnistuu lukeminenkin ilman käsiä rasittamatta. Ja voi lukea ilman lukulamppua ja toista häiritsemättä, kun laitteessa on oma valo. Kirjat kulkevat helposti mukana, myös äänikirjat, eivätkä kirjahyllyt täytä koko taloa. Eli minä jatkossa kerrytän sähköistä kirjastoa – valitettavasti kaikkia ei vielä sähköisessä muodossa saa.

  2. E-kirja on nostanut myös klassikot uuteen kukoistukseen: tekijänoikeussyistä noita ihanuuksia voi ladata ilmaiseksi koneellensa. Niin kotimaiset Kivet ja Canthit kuin vaikkapa brittien tärkeät teokset ovat parin klikkauksen ulottuvilla. Olenkin viime päivinä herkutellut Nummisuutarien vuoropuhelulla iPad-läpyskän kautta.

    Suomenkielisen kirjallisuuden lukijan on kuitenkin yhä edelleen tyydyttävä suhteellisen vaatimattomaan sähköiseen valikoimaan. Kaunokirjallisuudessa kieli on niin tärkeä, että edes kohtuullisella englannin kielen taidolla en usko pääseväni selville kaikista vivahteista, joita olisi tarjolla. Tuon Petterin mainitseman Amazon-helppouden takia olen kuitenkin nyt ryhdistäytynyt ja päättänyt perehtyä joihinkin kirjoihin alkukielellä. Helpommalta tuntuu aloittaa tutuista kirjailijoista, joten Siri Hustvedtin esseet ovat ensimmäisenä listalla.

    En tunnustaudu täydeksi kirjaesineromantikoksi, mutta varsinkin kaunokirjojen lukeminen sähköisesti tuntuu toisinaan suorastaan vaativalta. Selaaminen ees ja taas onnistuu toki, mutta jotakin tuntuu silti puuttuvan: koirankorville kääntyneet sivut, liian auki taitetun pokkarin raidalliseksi muuttunut selkä. Niinkin on käynyt, että sähköisen lukemisen perusteella kiinnostavaksi osoittautuneen kirjan hankin jälkeenpäin perinteisen muotoisena. Mutta sehän on vain maallista. Sisältö ratkaiskoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


+ 7 = 10

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>