Futismaailman vaikein työ

Jos joku olisi ennen tätä valioliigakautta sanonut, että Chelsea antaa maaliskuussa kenkää managerille, joka on edellisellä kaudella voittanut neljä turnausta, olisin nauranut epäuskoisesti. Etenkin kun olisin kuullut, että seura olisi käyttänyt hänen värväämiseensä 15 miljoonaa euroa. Nyt se on kuitenkin totta. Kauaa ei kestänyt nuoren André Villas-Boasin urakka lontoolaisseuran käskyttäjänä.

Jalkapallo on raakaa tuloksentekoa. Etenkin Chelseassa managerit pysyvät töissä tasan niin kauan kuin hyvää tulosta syntyy. Tänä päivänä suuren osan huippujoukkueista omistaa yksi tai useampi ökyrikas mies, eivätkä he ole kärsivällisiä. Edes QPR:n liigaan nostanut Neil Warnock ei saanut jatkaa nousijaseurassa, vaikkei joukkueen tilanne ollut mitenkään toivoton, ja tammikuussa oli tiedossa siirtomarkkinoilla mellastusta.

Veikkaanpa, että jos Manchester Unitedin valmentajana aloittaisi nyt nuori Alex Ferguson, olisi hänellä edessään sama kohtalo kuin Villas-Boasilla. Fergusonin alku ManUssa oli hankala. Joukkueessa oli paljon ongelmapelaajia, eikä menestystä heti tullut. Puhutaan, että potkutkin olivat lähellä 1980-luvun lopulla. Fanien onneksi seuran johtoporras kuitenkin antoi Sir Alexin rakentaa rauhassa itsensä näköisen joukkueen, mikä kantoi lopulta hedelmää.

Nykyään managereille ei anneta aikaa rakentaa joukkuetta itsensä näköiseksi. AVB:lla oli Chelseassa käsissään Carlo Ancelottin ja muiden edeltäjien rakentaman joukkueen rauniot. Kirkkaimpien tähtien parhaat päivät olivat takana päin. Lisäksi johtoporras ohjeisti hankkimaan nuoria pelaajia, kuten Romelo Lukakun, Kevin De Bruynen ja Oriol Romeun. Hankinnoista kukaan ei ole sellainen, joka olisi tällä kaudella valmis Valioliigan eliittiin. Kun tämän lisäksi Fernando Torresia on pakko peluuttaa kärjessä, on kenellä tahansa valmentajalla kova työ saada nyky-Chelsea pelaamaan hyvin. Ja näyttävästi.

AVB ehti kuitenkin käynnistää itsensä näköisen joukkueen rakentamisen Chelseassa. Monia pelaajia hankittiin, ja heistä lähes kaikilla on potentiaalia nousta joukkueen tukipilareiksi muutaman vuoden päästä. Siksi onkin täysin käsittämätöntä, että seura hankki isolla rahalla nuoren valmentajan, muttei antanut tälle aikaa toteuttaa visiotaan. Loppukauden puikoissa on West Bromwichissa epäonnistunut Roberto Di Matteo, joka ei varmasti tule pysymään pitkään paikalla, jolta muun muassa José Mourinho, Carlo Ancelotti ja Claudio Ranieri on vuosien saatossa potkittu pois. Kun valmentaja vaihtuu koko ajan, on vaikea yrittää luoda barcelonamaista mahtiseuraa, vaikka rahaa olisi kuinka.

Paineet Chelseassa ovat valtavat. Tämähän tietysti tiedettiin, kun AVB palkattiin, joten herää kysymys, miksei miehen annettu kerätä kokemusta pienemässä seurassa vielä tovin, minkä jälkeen hänet olisi voinut saada jopa ilmaiseksi. Nyt AVB jää historiaan kaikkien aikojen floppivalmentajana, vaikka tietysti hän voi vielä tehdä uuden nousun toisessa seurassa.

Mistä se sitten kertoo, että Andrei Shevtshenkon kaltaiset huippupelaajat ja jopa huippuvalmentajat floppaavat jatkuvasti Chelseassa? Yksi syy lienee seurajohdon osaamisen puute. Hankintoja ei mietitä riittävän tarkkaan. Osaltaan myös mediaa voidaan syyttää, sillä se luo pelaajille ja valmentajille niin valtavat paineet. Kun mediassa alettiin puhua AVB:n pallin heiluvan, oli enää vain ajan kysymys, koska hänelle näytetään ovea. Harvoin kukaan pystyy enää pelastamaan itseään sen jälkeen kun huhumylly potkuihin liittyen lähtee pyörimään. Saa nähdä, kuka uskaltautuu seuraavaksi tarttumaan haasteeseen, ja kuinka pitkään pysyy ruorissa seuraava Chelsea-valmentaja. Tuskin montaa vuotta.

Paavo Airo

paavoairo@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>